6 juni Kamp mot Nazism

6 juni: kamp mot nazism och rasism

Ilska och demonstrationer mot nazistmarschen den 6 juni

Den 6 juni, nationaldagen, marscherade 800 nazister från hela landet genom centrala Stockholm, under polisens beskydd. Det här är nazister som hyllar Hitler och tycker att förintelsen var rätt. De bedriver sin politik genom att misshandla invandrare, homosexuella, socialister, kvinnokämpar, handikappade och alla andra som de betraktar som fiender.

Det största mobiliseringen den dagen var dock Nätverket mot rasisms demonstration, där 1 800 antinazister deltog. Det är långt fler än förra året och en stor framgång för ­antirasister som har visat att det är möjligt att ta strid mot rasism och nazism. Kampglöden och självförtroendet har nu stärkts hos många som är motståndare till rasism.
Efter den antinazistiska demonstrationen, åkte bland andra Rättvisepartiet Socialisternas del av demonstrationståget där även Socialistiska Studenter ingick  till ­Vallhallavägen, där nazisterna skulle marschera. Vi ställde oss vid deras marschväg för att bua ut dem. Det var inte lätt att ta sig dit på grund av ­poliskontroller, men det samlades ändå uppemot 500 antirasister som högljutt visade sin avsky.
Även en grupp vänsterpartister och socialdemokrater från "Stoppa nazismen aktivt ickevåld" var där och höll upp affischer med namn på människor som nazister mördat. Nazisternas reaktion var applåder, de ser morden som meriter.


En samling våldsverkare

Det råder ingen tvekan om att nazis­terna är våldsamma, under 6 juni blev till exempel en person skallad för att han stod bredvid någon som inte såg "svensk" ut. 130 nazister anhölls för hets mot folkgrupp då de efter marschen gjorde Hitlerhäls­ningar.
Nazistmarchen genomfördes mot bakgrund av ett år med ökat våld från nazisternas sida.
För tre veckor sedan överfölls flera deltagare på en feministisk festival i Gävleborg. Personer som vägrat att ta emot nazisternas flygblad knivhöggs vid Slussen i Stockholm i höstas.
Hemma hos nazister från SMR i Stockholm beslagtogs för ett par månader sedan en stor mängd vapen och sprängme­del.
Men det går att stoppa nazismen. Nu måste vi bygga vidare på framgången för Nätverket mot rasisms protest genom aktiva kampanjer på skolor, i bostadsområden och på arbetsplatser. Elevkampanjen driver kampanjen Sänk Rasismen på skolorna. Ett mål borde vara att nästa år dra så många till den antirasistiska demonstrationen att vi kan stoppa nazisternas marsch. Det är möjligt, vi hade kunnat vara fler än 1 800 om mobiliseringen varit bättre, med till exempel tydliga flygblad och affischer.


Fick en dag av politikerna

Vi kan inte lita på att etablerade partier ska stoppa rasism och nazism.
Hur skulle de kunna göra det när de samtidigt driver en rasistisk flyktingpolitik, utvisar flyktingar och utmålar invandrare som problem?
När socialdemokraterna 2004 tog beslutet att göra nationaldagen till en helgdag gav de bort en dag till nazisterna.

Av en aktivist i Sänk Rasismen

Kommentarer
Postat av: Amanda

Trevlig kväll :)

2008-06-10 @ 23:20:05
URL: http://dumpamig.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0