studenter mot krig

Studenter Mot Krig och Elever Mot Krig
Rörelsen mot Irakkriget våren 2003 var den största ungdomsrörelsen sedan vietnamkriget. Studenter Mot Krig och Elever Mot Krig började i Tyskland och Belgien under kriget mot Afghanistan med skolstrejker med tiotusentals elever som demonstrerade. Rörelsen mot Irakkriget var ännu större och omfattade hundratals länder världen runt med elever och arbetare som tog avstånd från kriget och dess företrädare. Elevstrejkerna blev väldigt lyckade med två demonstrationer med 10.000 på vardera på Sergels torg i Stockholm. Demonstrationen den 15:e februari var en vändpunkt för Elever Mot Krig och hela antikrigsrörelsen då 150.000 i Sverige och över 30 miljoner människor runt om i världen demonstrerade.
Elevkampanjen och International Socialist Recistance stod i första ledet i bygget av de första strejkkommittéerna på skolorna i Sverige och var de som på stormötena försvarade idén om strejk och massdemonstrationer. Möten organiserades, flygblad trycktes upp och affischer och banderoller målades av elever själva.
Massprotesterna visar på den styrka vi får om vi organiseriar oss och arbetar tillsammans. Men vi som elever  och studenter kan inte själva stoppa några krig. Vad vi gör genom att demonstrera, strejka och ockupera är att uppmana arbetarna att strejka. Skulle 30 miljoner arbetare i USA gått ut i strejk och inte gått tillbaka till jobbet förr än Bush rivit sina krigsplaner, hade det varit omöjligt för USA-imperialismen att starta krig!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0