500 demonstrera för asylrätten i Göteborg

Drygt 500 personer samlades i Brunnsparken i centrala Göteborg på torsdag eftermiddagen för att protestera de massavvisningarna som migrationsverket och regeringen har börjat genomföra. Samtidigt protesterade människor i övriga landet: Boden, Malmö och i Stockholm där ungefär 300 deltog. Demonstrationen arrangerades av Asylrörelsen till följd av den brutala tvångsavvisningen av 50 kurder från Göteborg för två veckor sedan. Demonstranterna lyssnade på tal från bl.a. Elevkampanjen, Socialistiska studenter och Rättvisepartiet socialisterna för att sedan marschera mot Götaplatsen till rop av ”jalla, jalla, asylrätt åt alla

Tofigh Mohammedi (Iranska flyktingars riksorganisation) uttryckte demonstranternas ilska: ”Tvångsdeporteringen av 50 asylsökande från Kållered visar tydligt hur långt [regeringen] är beredd att gå. Det är orättvist, omänskligt och vansinnigt. Avvisningarna måste stoppas omedelbart!”

Patricia Degerman för Elevkampanjen påpekade att en gemensam kamp behövs för att försvara asylrätten: ”när någon i ens närhet hotas av utvisning måste eleverna på skolan och föräldrarna ta kamp för dessa barn och ungdomar och ställa krav på att asylrätten återinförs.”

Med förre veckans rasistiska utspel från Tobias Billström i bakgrunden varnade Johannes Lundberg (rs) att: ”moderaterna vill vända bort blickarna från den ekonomiska krisen och rikta fokus till flyktingar som om de skulle vara dagens problem… Genom detta utspel legitimerar moderaterna rasismen i samhället och ger vatten på sverigedemokraternas kvarn.”

Sverigedemokraterna får inte bli ett missnöjesparti, regeringen får inte lägga rasism på agendan för att överskugga det verkliga problemet – deras högerpolitik. Och det är därför Asylrörelsen kommer att trappa upp kampanjen för en human och rättvis flyktingpolitik under våren.

John Tumpane

Kommentarer
Postat av: Elin Backenfall

Hej!

Jag skulle vilja komma i kontakt med er angående en temakväll om makt och förtryck, som vi arrangerar här på trixter.

Men jag hittar varken telefonnummer eller mejladress, skulle ni vilja mejla mig på info@trixter.se så kanske vi kan ta det över telefon?MVH,

Elin Backenfall,

Teater Trixter

2009-03-04 @ 11:12:03
URL: http://www.trixter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0