Studenter spelar en nyckelroll i Islands revolt

Róskva, röda studenter är en vänster studentorganisation som samlar socialistiska studenter under sitt tak pa det statliga universitetet. Róskva röda studenter är en organisation med allt från reformister till radikalvanster. De beskriver sig som en allians av socialt tänkande och har funnits i 20 ar. De stödjer inte något politiskt parti idagsläget och har ett hundratal aktiva på universitetet. Socialistiska Studenter i Göteborg har talat med Sigurdur Kari Árnason en av dess kanditater i valet till studentfullmäktige.
 

Sigurdur Kari Árnason


Under hösten har islandska studenter haft det otroligt svårt i och med den ekonomiska krisen som slagit mot landet. De som har lån i andra valutor har det ännu svarare, berättar Sigurdur Kari Árnason

Röda studenter menar att kampen för studenternas rättigheter är lika viktig utanför univesitetet som på universitet. Det är politiska beslut som avgör framtiden för studenterna och då måste man också vara delaktig i den politiska kampen, säger Sigurdur

Vi forsöker att vara studenternas röst, säger han och fortsätter, nar krisen slog till ville regeringen i december skära 2 billioner IKR, efter protester och en skrivelse fran Róskva roda studenter och studentfullmäktige där vi styrt i två år backade regeringen delvis, vi kunde dock ha gjort mer tror jag men det blev en nedskärning på 1 billjon ISK, berättar Sigurdur.

När en ny regering nu troligen kommer att formeras mellan Gröna vänsterpartiet, socialdemokraterna och progressiva partiet som ar ett centerparti maste vi fortsätta att kämpa. Vi kommer att overlämna en kravlista första dagen regeringen är tillsatt, med studenternas krav, bland annat stopp pa nedskärningar, mer resurser till utbildning. Vi vill ha en första klassens utbildning, det är extra viktigt nu i krisen da det inte finns några arbeten att få, säger han.

Nu ar det tid att visa färg för oss, socialdemokraterna är inte fri från ansvar, de satt med i den förra regeringen. Vi i Róskva röda studenter är socialister, för oss spelar det ingen roll vem som sitter i regeringen. Om de inte genomför forbättringar för oss maste vi kämpa mot dem. Men vi hoppas de lyssnar pa vara krav, de kommer vara under en stor press, de vill ju ha våra röster i nästa val som kommer vara i vår, vill de det sa måste det till förändring, poängterar Sigurdur.

Det ar historiska tider nu, säger, Sigurdur. Islänningarna brukar inte ta till gatorna, men folket kom tillbaka gång pa gång varje dag tills dess att regeringen lämnade in. Den konservativa högerregeringen ar äntligen borta för första gången sedan 1991, men kampen måste fortsätta och vi hoppas studenter kommer ta en mer aktiv del i de fortsatta protesterna.

Sigurdur hoppas i framtiden få se mer samarbete mellan studentorganisationen och arbetarklassen, framförallt fackföreningarna. En paroll som måste resas är folket före pengar, avslutar han.

Intervju Kristofer Lundberg i Reykjavik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0