Sommar sol socialism

Rapport från Lägret: Socialism, solsken och semester


Socialistiska Studenter, Rättvisepartiet Socialisternas och Elevkampanjens årliga sommarläger ägde rum den 1-5 juli. Stämningen var på topp med hög politisk nivå, fotbollsturnering, bad och volleyboll.

Den goda stämningen kom sig ­också av det strålande vädret, solen sken under nästan hela lägret.
Förmiddagsseminarierna bestod av en mängd intressanta teman, och många tyckte det var svårt att välja, då det fanns flera man skulle velat lyssna på. Att så många kamrater höll inledningar är förstås väldigt positivt.
Mellan förmiddagsseminarierna och kvällarnas stormöten fanns det plats för olika aktiviteter, såsom bad, fotboll och volleyboll. På onsdagen hölls också ett extra seminarium mitt på dagen om HBT- kamp.
En fotbollsturnering spelades under tre dagar, där Norrlandslaget efter att ha samma poäng som de båda Göteborgslagen vann på straffar.
På kvällarna hölls det stormöten, där inspirerande inledare följdes av många och bra inlägg, vilket visar på en hög politisk nivå inom partiet.
Efter stormötena så kunde man spendera resten av kvällen med att grilla eller att bada bastu.


Frankrike 1968

Lägret besöktes också av internationella gäster, som höjde inspirationsnivån ytterligare. Marie-José Douet från CWI Frankrike höll i inledningen på stormötet om ­Frankrike 1968, en rörelse som hon själv deltog i. Clare Doyle från CWI:s internationella sekretariat besökte också lägret, och avrundade stormötet om Frankrike 1968.
Joe Higgins från Socialist party (CWI Irland) var en annan gäst. Han höll i stormötet om Lissabonfördraget och Irlands nej. Han berättade om den kampanj som man drivit emot detta fördrag inför ­folkomröstningen.
Joe Higgins var dagen efter på en presskonferens om nejet på ­Irland.
"Joe Higgins menar att löntagarnas arbetsvillkor och sjukvård kommer att försämras och att det blir lä­gre löner och pension i och med Lissabonfördraget", rapporterade radions Ekot från denna presskonferens.
Pablo från CWI i Tyskland kom och höll ett seminarium om nya arbetarpartier i Tyskland. Stämningen höjdes ytterligare tack vare dessa gäster.
Många fler barn än vanligt deltog under årets sommarläger. Det är något som kommande läger kommer att ha en speciell inriktning för att ha speciella barnaktiviteter.

Fem av lägrets deltagande småbarn.  

Kampvilja

Det sista stormötet som hölls på lördagen och avslutade lägret ­handlade om kampen mot högerpolitiken och rasismen.
Under denna punkt talades det bland annat om de kampanjer som RS har drivit, och vilken avgörande roll vårt parti har haft i många ­frågor runt om i landet.
Efter det så hölls det en insamling,  som gav drygt 22 000 kronor till partiet. Resultatet från insamlingen visade på kampvilja och är väldigt viktigt för att vi ska kunna fortsätta att driva våra kampanjer.
Lördagskvällen avslutades med fest, där det bjöds på en god middag som följdes av olika lekar och aktiviteter. God mat serverades dessutom till lunch och middag varje dag, tack vare de fantastiska kockarna.
Gemenskapen var stor under ­hela lägret, och stämningen på topp. Kunskaper och erfarenheter utbyttes och lägret gav inspiration till fortsatt politiskt engagemang.
Ett stort tack till alla kamrater som gjorde detta läger möjligt - hoppas att vi ses igen nästa sommar!

Johanna Evans

RSS 2.0