Sommar Sol Socialism

Den 1-6 juli organiserar Socialistiska Studenter, Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna årets Socialistiska Sommarläger. Politik, debatter, föreläsningar, sol, bad, fotmoll bastu, lägereld och mycket mycket mer.

Anneli Brusved, Socialistiska Studenter Göteborg ger sin bild av lägret.

- Jag var med förra året och det var kul. Härligt med alla mäniskor och att uppdatera sig politiskt. Det är roligt och lärorikt. Sen är det inspirerande att höra vad andra har gjort under året. Åk på lägret du med.

Anmäl dig hos
elevkampanjen@socialisterna.org
09 605 94 01

Bilder från sommarlägret 2007

Lina Törnblom Elevkampanjens ordförande talar mot rasism och nedskärningar


Glest vid frukostbordet,  många verkar ha sjungt vid lägereleder lite för länge :)


Samtidigt som några badar och spelar fotboll pågick en diskussion om HBT frågor och hur kampen bör föras.

Utkast: International Socialist ...

  
International Socialist Resistance  -  Socialistiska Studenter

Gå med redan idag 

Göteborg:        0739 63 04 83

Stockholm:     08-724 99 62

Luleå:               0920-220 874
Umeå:              090-19 47 34
Piteå:                0709 93 99 94


Irland: Nej till EU konstitutionen

Irlands Nej till Lissabonfördraget chockar samhällstopparna

Privatiseringar och arbetarnas rättigheter nyckelfrågor i folkomröstningen
Med ett valdeltagande som var högre än normalt för en folkomröstning, 53,1 procent, förkastades Lissabonfördraget (den omdöpta EU-konstitutionen) klart och tydligt i Irland torsdagen den 12 juni med 53,4 mot 46,6 procent. Då nejsidan låg efter i alla opinionsundersökningar, fram till sista veckan, är detta en enorm chock för det politiska etablissemanget och storföretagen på Irland.

Detta är också en viktig seger för EUmotståndare och en förlust för storföretagen och den politiska elit som kontrollerar EU.

Vad sker nu? Detta resultat innebär inte att Lissabonfördraget har försvunnit. Sanningen är troligen så att EU-etablissemanget inte vet exakt vad de ska göra men är helt inställda på att gå vidare. EU:s förberedelse för en intensifiering av konkurrensen med USA och Kina, och jakten på marknader, resurser och inflytande är viktigt för dem. Om, efter detta resultat, ratificeringen av fördraget fortsätter av respektive regeringar är det troligt att de kommer att försöka gå vidare. De kommer troligen att försöka pressa Irland att rösta igen eller hota irländarna att de kommer att "lämnas kvar"!

Vad som är klart är att den bästa uppföljaren till denna seger är ett aktivt svar från arbetande människor, att människor att aktiverar sig på arbetsplatserna, bostadsområdena, skolorna och universiteten för att bygga en opposition mot kapitalistisk nyliberal politik. Socialist Youth - Socialistiska Studenters systerorganisation på Irland  kommer att göra allt i sin makt att hjälpa till i bygget av sådana kampanjer och rörelser. Resultatet avslöjar den helt avgörande klyftan mellan arbetande människor och etablissemanget, inklusive ledningen för labourpartiet och fackföreningarna. Detta visar på det viktiga behovet av att bygga ett nytt massparti för arbetande människor.

Socialist Youth
International Socialist Recistance

6 juni Kamp mot Nazism

6 juni: kamp mot nazism och rasism

Ilska och demonstrationer mot nazistmarschen den 6 juni

Den 6 juni, nationaldagen, marscherade 800 nazister från hela landet genom centrala Stockholm, under polisens beskydd. Det här är nazister som hyllar Hitler och tycker att förintelsen var rätt. De bedriver sin politik genom att misshandla invandrare, homosexuella, socialister, kvinnokämpar, handikappade och alla andra som de betraktar som fiender.

Det största mobiliseringen den dagen var dock Nätverket mot rasisms demonstration, där 1 800 antinazister deltog. Det är långt fler än förra året och en stor framgång för ­antirasister som har visat att det är möjligt att ta strid mot rasism och nazism. Kampglöden och självförtroendet har nu stärkts hos många som är motståndare till rasism.
Efter den antinazistiska demonstrationen, åkte bland andra Rättvisepartiet Socialisternas del av demonstrationståget där även Socialistiska Studenter ingick  till ­Vallhallavägen, där nazisterna skulle marschera. Vi ställde oss vid deras marschväg för att bua ut dem. Det var inte lätt att ta sig dit på grund av ­poliskontroller, men det samlades ändå uppemot 500 antirasister som högljutt visade sin avsky.
Även en grupp vänsterpartister och socialdemokrater från "Stoppa nazismen aktivt ickevåld" var där och höll upp affischer med namn på människor som nazister mördat. Nazisternas reaktion var applåder, de ser morden som meriter.


En samling våldsverkare

Det råder ingen tvekan om att nazis­terna är våldsamma, under 6 juni blev till exempel en person skallad för att han stod bredvid någon som inte såg "svensk" ut. 130 nazister anhölls för hets mot folkgrupp då de efter marschen gjorde Hitlerhäls­ningar.
Nazistmarchen genomfördes mot bakgrund av ett år med ökat våld från nazisternas sida.
För tre veckor sedan överfölls flera deltagare på en feministisk festival i Gävleborg. Personer som vägrat att ta emot nazisternas flygblad knivhöggs vid Slussen i Stockholm i höstas.
Hemma hos nazister från SMR i Stockholm beslagtogs för ett par månader sedan en stor mängd vapen och sprängme­del.
Men det går att stoppa nazismen. Nu måste vi bygga vidare på framgången för Nätverket mot rasisms protest genom aktiva kampanjer på skolor, i bostadsområden och på arbetsplatser. Elevkampanjen driver kampanjen Sänk Rasismen på skolorna. Ett mål borde vara att nästa år dra så många till den antirasistiska demonstrationen att vi kan stoppa nazisternas marsch. Det är möjligt, vi hade kunnat vara fler än 1 800 om mobiliseringen varit bättre, med till exempel tydliga flygblad och affischer.


Fick en dag av politikerna

Vi kan inte lita på att etablerade partier ska stoppa rasism och nazism.
Hur skulle de kunna göra det när de samtidigt driver en rasistisk flyktingpolitik, utvisar flyktingar och utmålar invandrare som problem?
När socialdemokraterna 2004 tog beslutet att göra nationaldagen till en helgdag gav de bort en dag till nazisterna.

Av en aktivist i Sänk Rasismen

500 demonstrerade för asylrätten

I Göteborg demonstrerade 500 personer med Asylrörelsen 2008. Socialistiska Studenter är en av organisationerna som deltar i nätverket. Detta var en av en rad protester nätverket organiserat den senaste tiden. För bara två veckor sedan demonstrerade 600 personer under samma paroller.
Stoppa utvisningarna
Återinför asylrätten

Fler rapporter kommer från andra orter snartimage12

Demonstrera 6 juni


Demonstration
6 juni
Tid: 11.00. Plats: Slussen.
Arr: Nätverket Mot Rasism
  • Sänk rasismen!
  • Slå tillbaka nazismen!
  • Inga fascister på våra gator!
  • Rusta upp vård, skola och förorter

RSS 2.0