Leijonborg vill införa universitetsavgifter i smyg

I juni lades det fram ett förslag från högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg att införa universitetsavgifter för utomeuropeiska studenter, baserad på en utredning påbörjat av den förra socialdemokratiska regeringen.

Pressmeddelandet informerade att "det finns uppenbarligen en betalningsförmåga på denna marknad, antingen från studenternas familjer eller från stipendiesystem i deras hemländer" dvs. att de tror de kan göra vinst från ett system som tar emot elever med rika föräldrar istället för de duktigaste eller de med mest i behov. Förslaget har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet hos studentkåren och inte heller i media. Trots att det är synnerligen diskriminerande mot utländska studenter är det kanske svårt för många att inse konsekvenserna för även svenska studenter. Regeringen kommer att avskaffa en viktig princip att utbildning är en universell rättighet som ska vara gratis för alla. När man väl har tagit bort den rättigheten för en viss grupp människor så blir det betydligt lättare att ta bort det för andra. Det ser man tydligt i andra länder som har infört liknande system. Irland, t.ex. har ett system där utomeuropeiska studenter betalar avgifter - men regeringen där har redan infört s.k. registreringsavgifter för de inhemska studenter som har ökat från €100 till €1000 under ett fåtal år och diskuterar att tvinga alla studenter att betala tusentals euro per termin för deras utbildning. En sådan utveckling för universitetsavgifter är sannolikt på väg till Sverige också.


Många högskolor har satsat hårt de senaste åren på att attrahera studenter från asiatiska länder och söktrycket på deras kurser har redan drabbats av migrationsverkets hårdare krav för att få uppehållstillstånd. Ännu färre studenter kommer att söka sig dit om avgifter ska införas som i sin tur leder till en försämring i utbildningskvalitén för såväl svenska studenter som utländska. Vill vi ha ett utbildningssystem där antagningskraven baseras på föräldrarnas plånbok istället för skicklighet?


John Tumpane

SST Göteborg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0