Stäng ner porrklubb Privé!


"Stäng ner porrkubb Privé!" Det var budskapet från Elevkampanjens och Socialistiska Studenters blockad den 25 februari.

Club Privé i Stockholm är en porr-klubb som funnits i flera år. Under det senaste året, har det gjorts extra mycket reklam för klubben. Med hjälp av bilar som åkt runt i stan med stora bildskärmar och mängder av flygblad med fruktansvärda bilder som kastats ut på gatorna.
Detta protesterade Elevkampanjen och Socialistiska Studenter mot den 25 februari och det ropades ut slagord som: "Kvinnors kroppar är ingen vara - det borde inga kroppar vara!", "Vad ska vi göra? - Krossa sexismen!" och "Porrklubb Privé - ni är passé!".
Men det var inte enbart Club Privé vi protesterade mot, utan hela samhällets sjuka syn på kvinnor och deras kroppar.
Varje år transporteras fyra miljoner människor mellan och inom länder med syfte att utnyttjas sexuellt.

I Sverige räknar man med om­kring 600 "Lilja 4-ever"-fall varje år där kvinnor och barn utnyttjas i människohandel, s k trafficking.
Ett flertal personer från Elevkampanjen höll tal om hur kvinnoförtrycket ser ut i dagens samhälle och vad vi måste göra för att bekämpa det.
I flygbladet som vi delade ut förklarade vi att det är kapitalismen som är roten till sexismen.

"Över hela världen tjänar män pengar på kvinnors kroppar. Porren är ingen obscen avvikelse på skumma bakgator, den är en integrerad del av den moderna ekonomin.
Den globala sexindustrin omsätter mer pengar än världens samlade militärbudgetar. Sexklubbarna är den lilla biten av sexindustrin som syns, den mer eller mindre legala.
Det krävs kamp för att slå tillbaka kvinnoförtrycket!
Kapitalismens vinstjakt och kriser är roten till kvinnoförtrycket och må­ste därför avskaffas."

Innan vi lämnade Club Privé avslutade vi med att säga: "Ni kommer att få se oss här igen och då med alla grannar också. Vi tänker inte ge oss förrän Privé har lagt ner".

Elsa Stigmar (Stockholm)

6000 demonstrerade i Malmö mot Israel

Runt 6000 personer deltog på lördagen i demonstrationen mot Davis Cup-matchen mot Israel i Malmö. Oroligheter utbröt, men det stora flertalet av demonstranterna deltog aktivt för att bua ut och agera mot de våldsverkande demonstranterna.

Flera tal hölls till en början på samlingspunkten på Stortorget däribland Lars Ohly, Per Gahrton och Dror Feiler. En och en halv timme efter samlingen, vid 12.30, började marschen mot arenaområdet med talkörer som "jalla, jalla, muren ska falla" och "nummer ett bland terrorister, Israels försvarsminister".

Väl vid slutpunkten sprang runt 200 personer i det svarta blocket ur demonstrationståget och attackerade bepansrade polisbussar med stenblock, fyrverkeripjäser, sparkar och slag. Flera demonstranter försökte att ingripa mot de som genomförde attacken men blev själva attackerade med slag och sparkar.  Den överväldigande fredliga majoriteten av demonstranterna som stod framför scenen riskerade att bli måltavla för polisattacker när huliganerna sprang in i demonstrationen igen. Detta orsakade kaos, men med snabbt och beslutsamt handlande ingrep RS:are och andra för att blockera vägen för polisens anstormning. Demonstranter som tillsammans med arrangörernas funktionärer fortsatte att under en dryg timme hålla ställningarna blev måltavlor för hemmagjorda bomber som militanta autonoma kastade mot polisen.

Media rapporterar om nervositeten hos en polis som hoppade ur piketbussen och drog sitt tjänstevapen mot aktivisterna.

Under dagen rapporteras om 91 omhändertagna och 9 gripna, men antalet gripanden kan öka under kvällen och de närmaste dagarna. Källor anger att polisen vid flera platser i Malmö ringat in och omhändertagit helt oskyldiga demonstranter.

Ett gäng höll även denna dag en pro-israelisk demonstration några hundra meter bort på Gustav Adolfs torg, vilket enbart kan uppfattas som ett försök att provocera.

Massmedias rapportering av demonstrationen infriade helt förväntningarna - man rapporterade enbart om kaos och kravaller och ytterst lite om den massiva demonstrationen. Ingenting nämns i några medier om att fredliga demonstranter ingrep mot huliganer. Sydsvenskan vänder och vrider på resonemanget i ett försök att misskreditera demonstrationen med följande meningar: "Men de få som dök upp, runt 6000 personer totalt, var desto mer våldsamma - i alla fall en liten grupp av dem."

Förringandet av proteströrelsen har fortsatt från både politiker och borgerlig media. Efter att det samlats några demonstranter utanför arenan även på fredagen för att protestera mot den inledande matchen rapportera TV 4 följande: "Den väntade protestaktionen vid Davis Cup-matchen i Baltiska hallen i Malmö har uteblivit och bara en liten grupp demonstranter finns utanför spelarenan". TV 4 försöker här att blåsa upp riskerna för kravaller och oroligheter både gällande fredagens protest samt lördagens stora demonstration.

Jan Björklund (Fp) fortsätter högerpolitikernas attacker med ihåliga argument mot alla som uttalat stöd för proteströrelsen och försöker framställa de israeliska spelarna som offer. Björklund har hittills inte nämnt ett ord om att det palestinska folket fallit offer för Israels armé.

Polisen och massmedia har spelat en betydande roll i att skrämma bort demonstranter genom skrämselpropagandan inför demonstrationen. Man har samtidigt lockat opolitiska bråkmakare och våldsverkare att delta.
- För oss spelar det ingen roll om aktivisterna kommer från Sverige eller något annat land, vi är beredda, säger polisens informationsansvarige, Charley Nilsson till DN, vilket enbart kan uppfattas som att han dels vill skrämmas med farliga demonstranter som "inte kommer från Sverige", dels vill provocera demonstranterna.

Flera av polisens talespersoner berömde i efterhand arrangörernas vakter för att man lyckats att något lugna de våldsamma demonstranterna och förhindra fler konfrontationer mellan demonstranter och polis. Detta kan tillskrivas många av demonstranterna, däribland RS:s medlemmar, som höll fast vid att demonstrationen var en protest mot Israels krig, inte ett tillfälle att orsaka onödiga bråk. Med hjälp av en fysisk blockad med armkrokskedjor lyckades man hålla isär huliganerna från polisen. Flera bomber kastades även då, men denna gång behöll polisen trots allt lugnet.

Den våldverkande delen av den autonoma rörelsen denna dag måste starkt kritiseras, det var uppenbart att demonstrationens arrangörer och de flesta deltagare var kritiska till deras agerande.
- Vi stoppar inga krig i Mellanöstern genom att starta krig här, sa en av de fredliga demonstranterna, riktat mot de våldsamma demonstranterna.

En del av våldsverkarna var förortsungdomar. Att de uttryckte sitt hat mot polisen i from av fysiska attacker kan till stor del tillskrivas den rasism som frodas inom poliskåren och som polisledning och politiker, trots de rasistiska attackerna i det skandalösa videoklippet, vägrat att agera emot.

Flera media påstod i veckan att nazister skulle delta i demonstrationen. Detta rykte var ytterligare ett sätt stämpla demonstrationen. Men inga nazister syntes till i Malmö idag.

Ammar Khorshed
SST Malmö


RSS 2.0