Intervju: Höjda hyror drabbar studenter

Höjda hyror drabbar studenter

Allt fler unga och studenter lever under existensminimum. En stor del i studenters ekonomiska utsatthet står att finna i de höga hyreskostnaderna.

En av fem studenter lever i fattigdom i Sverige och för många går halva studiemedlet åt till hyran. Sedan början av 1990-talet har hyresnivåerna ökat 63 procent mer än den allmänna prisnivån.
- Det finns flera orsaker till de högre hyrorna, säger Davis Kaza, ledamot i Umeås kårfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.
- 1990 betalade staten ut 25-35 miljarder kronor i stöd till boendet. Idag är dessa subventioner i stort sett avskaffade.


Monopolisering

Dessutom har byggkostnaderna ökat med närmare 50 procent sedan mitten av 1990-talet. Ökningen står till stor del att finna i den ökade monopoliseringen av byggmarknaden. Byggjättarna, som NCC och Skanska, har har slagit ut mindre byggföretag samtidigt som de gjort rekordvinster.
Det kommunala bostadsbolaget i Umeå, Bostaden, hade ett överskott på 100 miljoner kronor år 2005. Detta gjorde att man frös hyrorna under 2006, men från juli i år väntas nya hyreshöjningar.
- Rättvisepartiet Socialisterna anser att kåren och studenterna måste kämpa för sänkta hyror. Det finns pengar, både i Bostaden och storföretag, avslutar Davis Kaza.

SST Umeå

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0