1000 studenter demonstrerade i Göteborg

Björklund backar efter studentuppror då 1000 studenter demonstrerade i Göteborg. Studentkårens slutsatts ”det lönar sig att kämpa”.

Över 1000 studenter samlades igår utanför Chalmers och demonstrerade mot utbildningsminister Jan Björklunds besök. Studenternas missnöje riktade sig mot regeringens direktiv som kallas ”jaga fusket” men innebär att studenter vid tekniska högskolor i hela landet jagas. Direktivet innebar att samtliga studenter vid tekniska högskolor skulle betala tillbaka 6000 kronor till CSN för denna termin.

Bakgrunden till studenternas protester är lätt att förstå. Då studenterna skulle betala tillbaka 6000 kronor för att CSN ansåg att de inte var heltidsstuderande, för att högskolorna ökat takten och gör en termins högskolepoäng på 17 veckor istället för 20.

Men det handlar inte om mindre studier utan om att studenterna läser nu 1,75 högskolepoäng i veckan i 17 veckor istället för 1,5 i 20 veckor.

Jan Björklund blev ställd över studenternas ilska och demonstrationens storlek och meddelade efter sitt möte med studentkåren och rektorer att det blir en omedelbar lagänding och att studenter inte ska behöva betala tillbaka.

- Socialistiska Studenter ger sitt fulla stöd till dessa protester, säger Amer Mohammed Ali, tidigare Chalmersstuderande.

Detta visar att kamp lönar sig och studenter borde organisera sig i fler frågor somkan förbättra situationen, inte minst vad gäller utbildning och bostader.

Socialistiska Studenter Göteborg


50 000 studenter tar strid

Länk till video från massdemonstrationen i England

http://www.youtube.com/watch?v=DSZi6HwV7tQ

50 000 studenter i kamp mot brittiska högerregeringen

50 000 universitetsstudenter demonstrerade i London igår (onsdag) mot den Toriesledda högerregeringens nedskärningar på utbildning och höjningen av studieavgifter. Demonstrationerna sammankallades av studentfacket NUS.

Den brittiska regeringen befinner sig under hård press och den ilska och frustration som unga och studenter känner var väl syndlig under de massiva protesterna under gårdagen som trotsade polisens dragna batonger utanför regeringskontoret. Sju demonstrater och sju poliser skadades i konfrontationerna.

 

De demonstrerande studenterna stormade sedan det konservativa regeringspartiets kontor Millbank mitt centrala London, studenterna ockuperade entrén och andra tog sig upp på taket och hängde ned banderoller. Drygt 30 personer greps av polis. En eld tändes utanför entrén och polis gjorde sitt bäste för att trycka undan studenterna men fler och fler tog sig istället in i entren.

Polisens presstalesman menade att det var 20 000 demonstranter men enligt NUS bedömning var det betydligt fler som intagit gatorna i London.
Tidigare under dagen skrev NUS ordförande Aaron Porter i ett twittermeddelande att han var ”stolt över att 50 000 kommit för att demonstrera fredligt”.

De bakomliggande orsakerna till studenternas ilska och kampglöd ligger i de massiva nedskärningarna den brittiska högerregeringen vill genomföra.

Konservativa Tories och Liberaldemokraterna vill bland annat kraftigt höjda de årliga studieavgifter.

Socialist Student (SST systerorganisation i England) uppmanar nu till en 24 timmars strejk med demonstrationer och andra massaktioner för att ta rörelsen framåt. Studenterna måste nu koppla samman sin kamp med arbetarklassen och de fackliga protesterna för att på allvar stoppa högerregeringens attacker. Men i slutändan handlar kampen om att formera ett politiskt alternativ till det nyliberala kaoset. Att inledda uppbygget av ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Socialistiska Studenter (SST)
Göteborg


GNMR hedrade Kristallnatten

De kalla vindar vi känner idag är ingenting mot de isande högervindarna som drar över Europa där rasistiska partier vinner mark som ett resultat av ekonomisk kris och nedskärningar, så öppnades demonstrationen mot rasism och högerpolitik av Tamineh Mammustafa. Demonstrationen organiserades av GNMR- Göteborgs nätverk mot rasism.

Första talare var Carolin Holmgren från Socialistiska Studenter.
- Kampen mot rasism sker inte en dag, vid ett speciellt klockslag, den sker varje dag. Varje dag knyter unga näven på sin skola, varje dag knyter arbetare näven på sin arbetsplats och i sina bostadsområden mot rasism och högerpolitik.

Oförskämmt försökte några liberaler från Göteborg mot rasism ropa i högtalare på andra sidan torget för att avbryta talen trots att deras utlysta demonstration började först 15 min senare.  

Demonstrationen ställde sedan upp med facklor, röda fanor och banderoller. 250 personer tågade sedan med GNMR. ”Kampen fortsätter rasismen ska stoppas”, ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” ekade talkörerna ned för Avenyn.

Nere vid Storan fortsatte sedan talen.
Martin från Revolutionära Fronten talade om behovet av den antirasistiska rörelsen.

Minela Mahmutovic talade för Rättvisepartiet Socialisterna.
- Det är arbetarrörelsens främsta uppgift att slå tillbaka rasismen. De som bär ansvaret för rasismens framsteg är högerpolitiken. De främlingsfientliga partierna är ett symtom på högerpolitiken. Ni som inte organiserat er, gör det, ta kamp för ett socialistiskt och antirasistiskt samhälle.

Följande talare var Maja från Ramma.
 
- Högerpolitik och liberalism skapar rasism. Klasskamp och solidaritet är dess bästa fiende sa Maja från Ramma som avslutade med orden
- inte ett skott inte en ruta, kamp mot rasism och högerpolitik.    

Tofigh Mohammadi från Flyktingars riksorganisation talade om asylsökandes situation idag och om behovet av internationell solidaritet.

Senad  Kadic talade för Arbetarmakt.

När GNMRs demonstration plockat ihop marscherade liberalerna förbi. GNMRs är det ledande antirasistiska nätverket i Göteborg som flera gånger stoppat Sverigedemokrater och nazister, demonstration var klart antikapitalistisk och visade på ett tydligt sätt hur rasism och nazism kan stoppas. 

GP


Manifestation mot rasism idag

Socialistiska Studenter SST deltog idag på GNMR - Göteborgs nätverk mot rasism manifestation mot rasism och högerpolitik. Konfrancier var Simon från SUF som presenterade talarna.

Anna från LS av SAC talade om SD kopplingar till fascismen och Tofigh från Flyktingars riksorganisation om den statliga rasismen. Efter manifestationen på Gustav Adolfs torg gick Rättvisepartiet Socialisterna in på fullmäktigemötet. När Patrik ehn från SD skulle tala fällde de ut en banderoll med texten mot rasism och högerpolitik, sedan avvisades de från platsen.

Nästa demonstration mot rasism och högerpolitik är 9 november samling 17.30 på Götaplatsen.

SST Göteborg

Demonstrera mot rasism & högerpolitik

Demonstrera på Kristallnatten
samling 17.30 på Götaplatsen
Arr: Göteborgs nätverk mot rasism

RSS 2.0