Nya a-kassan slår hårt mot studenter


Regeringens attacker på a-kassan slår hårt mot studenter. Den nya regeringen vill avskaffa studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. Resultatet blir att uppemot 40 000 nyutexaminerade studenter kan tvingas söka socialbidrag för att försörja sig efter avslutad utbildning.

Studerandevillkoret innebär att den som avslutat sin utbildning inom 10 månader och är anmäld arbetslös till offentlig arbetsförmedling har rätt till grundbeloppet i a-kassan, som är 320 kr/dag. 2005 var det 38 000 personer som fick a-kassa enligt studerandevillkoret.
Vad som ännu är oklart är om regeringen tänker ta bort ersättningen för dessa redan från årsskiftet, eller om det kommer att finnas någon form av övergångsregler.


Tvingas söka socialbidrag

"När man helt drar bort mattan för en så stor grupp människor riskerar studenter som inte får jobb direkt - eller har pengar på banken - att få lov att klara hyran med socialbidrag", skrev SFS (Sveriges förenade studentkårer) ordförande Elin Rosenberg tillsammans med TCO:s ordförande i TCO-Tidningen i en debattartikel 31 oktober.
- Avskaffandet av studerandevillkoret riskerar att öka den sociala snedrekryteringen till högskolan. Man kommer att bli mer beroende av ekonomiskt stöd från sina föräldrar under studietiden, säger Marie Bergqvist, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå Studentkår. Barn till låginkomsttagare kommer i mindre utsträckning att våga söka sig till högskolan.
Nyutexaminerade studenter är en av de grupper som har svårast att få ett jobb idag.


En av fyra utan jobb

Ett år efter avslutad utbildning är en av fyra studenter arbetslös. Av dem som har jobb är det bara en av tre som jobbar med något i närheten av sin utbildning (källa: SVT:s Faktum). Dessutom är det drygt 60 000 personer som pluggar på heltid, men skulle ta ett jobb direkt de hittar ett (källa: SCB).
Idag kan man få ut a-kassa under sommarmånaderna om man avslutat sina studier, men sedan återupptar dem igen. Denna möjlighet vill regeringen ta bort.
- Lyckas man inte hitta något sommarjobb tvingas man nu söka socialbidrag eller läsa sommarkurser för att få ekonomin att gå ihop, säger Marie Bergqvist.
Dessutom höjs gränsen för hur mycket man måste ha jobbat för att ha rätt till a-kassa, till 80 timmar i månaden. Det innebär att man i princip måste jobba halvtid parallellt med studierna för att ha rätt till a-kassa. Om man klarar av den prestationen når man dock snabbt gränsen för hur mycket man får tjäna utöver studiemedlet - det s k fribeloppet - och riskerar att få studiemedlet sänkt.


Gemensam kamp

Regeringens syfte med försämringarna i a-kassan är att skapa en marknad för jobb med mycket låga löner. Arbetslösa studenter ska vara så desperata efter jobb att de accepterar även extremt låga löner. Sänkningen av a-kassan kommer därför att skapa ett tryck nedåt även på de lågavlönade tjänstemännens lönenivåer.
- Därför krävs det att studenter och löntagare tillsammans kämpar mot försämringarna i a-kassan, avslutar Marie Bergqvist.

Davis Kaza
SST Umeå

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0