Gå med i Socialistiska Studenter

Ta kamp för Rättvisa och Socialism

Gå med i Socialistiska StudenterMot klasklyftor

Det kapitalistiska systemet befinner sig i kris. Återigen avslöjas kapitalismen som ett icke fungerande samhällssystem. Studenter måste delta i kampen mot de växande klassklyftorna, mot rasism och diskriminering såväl på som utanför universitetet.

För att bryta marknadens diktatur krävs en kamp för att storföretag och banker förs över i samhällets ägo, under demokratisk arbetarkontroll.

Detta skulle möjliggöra ett användande av resurser efter människors behov och inte efter företagens profitjakt. Socialistiska Studenter kämpar för ett socialistiskt samhälle.


ISR/Socialistiska Studenters antikapitalistiska demonstration i England

Studielön inte studielån

Studenter har tappat 40 procent av sin köpkraft under 90 talet, när det nödvändigaste utgifterna betalats, detta visar en studie från Förenings Sparbanken. Främst är det boendekostnader som ökat. Nedskärningarna har inneburit att möjligheten att studera försämrats och den sociala snedrekryteringen ökat.

  • 10 procent av barn från arbetarhem fortsätter studierna
  • 50 procent av barn till högre tjänstemän fortsätter studierna.

Socialistiska Studenter kräver en upprustning av utbildningen och studielön istället för studielån. Studielön skulle ge studenter en ekonomisk trygghet, det skulle minska den utbredda sociala snedrekryteringen. Det skulle också leda till mindre löneskillnader i arbetslivet då borgarnas argument om att högavlönade har studieskulder försvinner."


Socialistisk sommarskola som hålls varje år

Bostad åt alla

Svårigheten att få en lägenhet ökar för studenter som får bo trångt tillsammans, hyra dyrt i andra hand eller helt enkelt välja bort att studera. För de som lyckas få en bostad ökar priserna markant. De senaste 10 åren har hyrorna på studentbostäder ökat väsentligt, medan studiemedlet inte har följt med i utvecklingen. I studentstäderna ser utvecklingen likadan ut.

•·        Hyrorna  har gått upp 30 procent

•·        Studiemedlet har bara gått upp 10 procent

Idag blir bostäder i allt högre grad en handels och spekulationsvara. I de attraktiva områdena i storstäder försvinner hyresrätter till förmån för bostadsrätter. Rätten till en egen bostad har blivit en klassfråga. Makten över bostäderna har flyttats till bostadsbolag som sätter det ekonomiska intresset först. Bostadsrätterna dominerar vissa områden vilket leder till en ökad segregering. Allmännyttan säljer ut sina bostäder och allt färre bostäder når bostadsköerna. Det är därför arbetares och studenters gemensamma intresse att ta strid för bra och billiga bostäder åt alla.


Vinterläger i Stockholm för Socialistiska Studenter

För Rättvisa och Socialism

Dagens kapitalistiska "marknad" ökar klassklyftorna och orättvisorna i hela världen. Spekulationen och profitjakten leder till diktatur, kriser, krig och katastrofer. Regeringar sattsar mer på vapen och krig än på skola och utbildning. Mot detta ställer Socialistiska Studenter kamp för internationell socialism, demokratisk planering av resurserna där människors och miljöns behov styr.


Studentprotester i Iran


ISR - International Socialist Resistance

ISR är en kämpande organisation som kämpar för ett rättvist och socialistiskt samhälle. ISR är öppen för alla som idag vill kämpa mot nedskärningar och privatiseringar, för alla de som vill bekämpa

USA-imperialismens krig, för de som anser att EU och dess Fort Europa måste rivas, för de som vill stoppa kvinnoförtrycket och ta kamp mot nazism och rasism.


Socialistiska studenter i Ryssland

Elevkampanjen

Socialistiska Studenters systerorganisation här i Sverige är Elevkampanjen som riktar sig till elever i grundskolan. Elevkampanjen fungerar som en fackförening för skolungdomar och är mest känd för Vägra Kallas Hora kampanjen som de driver mot sexuella trakasserier.Elevkampanjen och Socialistiska Studenters årliga sommarläger

Socialistiska Studenter står för:

  

Nej till nedskärningar på utbildning och fritid

Studielön inte studielån

Kamp mot kvinnoförtryck

Krossa rasismen

Återinför rätten till asyl

Uppror mot kapitalets EU och EMU

Nej till USA:s krig mot världens fattiga

För internationell socialism


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0