Höj studiemedlen nu!

Sveriges studenter är en samhällsgrupp i kris. Enligt konsumentverket bör en skälig studentbudget ligga på ungefär 8292 kronor vilket är 800 kronor över dagens studiemedel.Hundratusentals svenskar lever alltså på en inkomst som inte ens med den stramaste studentbudgeten kommer i närheten av att täcka deras vardagliga behov.

 ”För att långsiktigt skapa välstånd och trygghet anser Moderaterna att Sverige är beroende av en högre utbildning och forskning i världsklass.” Detta är stora och vackra ord men dom fyller tyvärr inte våra gapande studentplånböcker. Den höjning av studiemedlen som Sveriges högerregering gett oss studenter kan inte ses som annat än en skymf. Vid första anblicken kan det verka som att en höjning av studiemedlen med 328 kronor per månad är en kännbar höjning och det är även på detta sätt regeringen lyfter fram sitt budgetförslag. Men det visar sig snart att detta är långt ifrån sanningen, för om man räknar bort den inflation som rådde vid tidpunkten för regeringens förslag så slutar det hela med att studiemedlen är fullkomligt oförändrade.

Denna skymf av en ytterst utsatt samhällsgrupp blir inte mildare av att regeringen samtidigt strör ut pengar till dom rika och välbärgade i vårat land. Slopandet av förmögenhetsskatten resulterar i att en person med en förmögenhet på en och en halv miljon får en skattesänkning på 22’500 kronor. Dessutom har fastighetsskatten slopats och ersatts av en betydligt lägre fast avgift. Dessa är reformer som på inget sätt hjälper oss studenter i vår utsatta situation, om man inte råkar vara student och samtidigt äger en större fastighet och har en avsevärd personlig förmögenhet!

 Nu går oppositionen ut starkt och lovar att satsa stort på studenterna. Man viftar vilt med höjningar av studiemedlen på mellan 375 och 1200 kronor. Men dessa opportunistiska utspel faller platt till marken när man tar en närmare titt på de studiemedel som utdelats av den socialdemokratiska minoritetsregeringen under dess senaste två regeringsperioder.

Åren 1998 till 2006 ökade studiemedlens reella värde men ynka två hundra kronor och detta trots att priset på t.ex. Studentbostäder ökade betydligt kraftigare.

Vi studenter måste själva ta upp kampen för våra rättigheter. Vi måste kräva ett skäligt studiemedel som till fullo består av bidrag och inte likt dagens studiemedel som till största delen består av ett lån. Vi måste organisera oss och tillsammans göra våra röster hörda för ett rättvist och socialistiskt samhälle i vilket alla ges samma möjligheter och har samma rättigheter.

 

Emil Willeson   

SST-Göteborg    

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0