Asylrörelsen i Göteborg agerar mot fortsatt utvisningar till Irak

Utanför flyktingförvaret i Kållered samlades aktivister från nätverket Asylrörelsen 04:00 i morse då även medlemmar från SST Göteborg deltog. Deras mål var att blockera avvisningen av 17 kurder till Irak. Under 2008 har Asylrörelsen lyckats stopp 5 utvisningar från anläggningen i Sagåsen, men nu ser man ett ökad insats från polisen för att kunna utföra deportationerna trots motståndet

 

Runt 40 aktivister från Asylrörelsen var på plats i morse men snart efter deras ankomst kom 8 piketbussar och ett 80tal poliser. Efter nån timmes väntan och efter hot från polisen att omhänderta demonstranterna försökte en buss lämna förvaret  med flyktingarna. Aktivisterna agerade för att blockera bussen med sina kroppar och lägga sig framför den men blev bortplockade av två poliser per demonstrant. Sedan förhindrades Asylrörelsens medlemmar från att lämna platsen i sina bilar, men efter ett tag så lyckades de ta sig fram till Landvetter flygplats där en protest hålls in i terminalen. Tyvärr mislyckades blockaden denna gång och planet lämnade flygplatsen med riktning Bagdad runt 10:00. 


"Idag var en typisk exempel av polisens brutalitet för att se till att svenska staten kan föra sin rasistiska flytkingpolitik trots folkets vilja" säger Amer Mohammed Ali från SST Göteborg

 


Foto: Kristofer Lundberg

 

Migrationsverket anser att Irak är ett för osäkert land för att kunna skicka sin personal dit för att bedöma läget i landet, men har däremot inget emot att utvisa flyktingar, inklusivt folk som har nära släktingar med svenskt medborgarskap, dit. Enligt de ska det vara farligare i Irak för vita, blonda svenskar än för genuina flytkingar trots den omfattande förtrycket av kurder i Irak och hotet från dagliga självmordsbomber och attentater. Detta återspeglar ju den rent rasistiska och omänskliga flyktingpolitik som Sverige nu står för. Sverige också utvisar t.ex. homosexuella till Iran där de kan avrättas, kvinnor till länder som Sudan där könstympning sker med mera. Detta kan bara tolkas som att regeringen anser att mänskliga rättigheter gäller endast för svenskar och inte för andra människor.

 

Asylrörelsen mobiliserar nu till en manifestation på Gustav Adolfs torg, Göteborg kl 16:00 den 26 februari  som kommer att kräva en rättvis och mänsklig flyktingpolitik. Socialistiska studenter kommer att delta.

 

GPs artikel


GTs artikel


John Tumpane, SST Göteborg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0