Studenter mot krig

I lördags deltog socialistiska studenter i demonstrationer runt om i landet (bl.a i Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå) mot Israels krig och den humanitära krisen som pågår i Gaza. International socialist resistance (ISR) har marscherat i flera huvudstäder i Europa. Vi kommer att delta i protester varje lördag tills Gaza är befriad. Till skillnad från andra organisationer så stödjer vi inte en boycott av Israel - när världens största militär- och ekonomiskmaket USA står bakom Israel så kommer inte en boycott leda till nånting, dessutom kommer det att bidra till ett ökat stöd hos Israeliterna för deras krigsförande regering. Detta återspeglas i det ökade stödet Hamas har fått i Gaza pga av Israels olaglig blockad. Vi stödjer inte Hamas och inte heller deras raketattacker mot Israel men anser att det är den demokratiskt valde ledning för Gaza och att dialog måste föras med dem. Israels respons till raketskjutningarna har varit oproportionerlig och är en cynisk manöver att skrapa ihop stöd för en opopulär regering. Hittills har fler en 900 Gazabor dödats, därav nästan 300 är barn - detta kan inte betraktas som annat än folkmord. Vi anser att det enda sätt att en hållbar fred i regionen kan uppnås är med stöd av ett organiserad majoritet av Isrealister såväl Palestinier som tillsammans kan bygga ett socialistisk massrörelse. Vi står för samma krav som ISR och CWI i Israel:
 • Omedelbart slut på de militära operationerna mot Gaza, och full ekonomisk kompensation till offrens familjer på båda sidor om stängslen.
 • Omedelbar och fullständig vapenvila och ett slut på blockaden mot Ga­zas invånare; Stoppa raketbeskjutningen av invånare i södra Israel.
 • Fortsatta enade demonstrationer av judar och araber mot kriget i Gaza, den nationella separationsmuren, konflikten och den extrema högern.
 • Stoppa repressionen mot rätten att demonstrera, och stoppa den institutionella nationalistiskt-rasistiska uppviglingen mot araber.
 • Stoppa det kapitalistiska etablissemangets spel på människors rädsla och liv för valtaktik och utnyttjandet av soldater som kanonmat.
 • Stoppa den härskande elitens militära äventyr och försök att begrava politiska och sociala problem.
 • Fullständig fångutväxling.
 • Direkta samtal mellan israeliska och palestinska invånare, och stärkta band mellan de arbetande och sociala organisationer från båda sidor av den nationella uppdelningen.
 • Socialistiska partier för arbetande människor både i Israel och de palestinska områdena, som kan leda kampen för en lösning på de sociala frågorna, inklusive den israelisk-palestinska konflikten.
 • Dra tillbaka armén och riv alla verktyg för förtryck och ockupation som prackats på de palestinska massor­na, inklusive vägspärrar, murar och bosättningar. Nej till jordannektioner – byten av mark endast på basis av demokratiska överenskommelser mellan israeliska och palestinska arbetare och fattiga.
 • Verklig säkerhet och fred – gör slut på den israelisk-palestinska konflikten och stormakternas politiska, ekonomiska och militära interventioner och diktat mot Mellanösterns massor, som utförts av den israelis­ka regeringen i de palestinska territorierna och i grannstaterna.
 • Ett socialistiskt Israel sida vid sida med ett oberoende socialistiskt Palestina, med gränser som dras ge­nom direkta överläggningar mellan invånarna, med garantier för full rörelsefrihet; Kamp för Jerusalem som gemensam huvudstad för de två socialistiska staterna, med autonoma styren för stadens två sidor.
 • Enad kamp av Mellanösterns massor för försörjning, fred och socialism; För ett socialistiskt och demo- kratiskt Mellanöstern med demokratiska rättigheter för alla folkgrupper och minoriteter.
läs mer i Offensiv

Om du vill veta mer eller delta i Studenter mot krigs aktiviteter,
maila till: studentermotkrig@gmail.com

Foto: Tobias Lindberg
Foto: Tobias Lindberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0