Studenternas röster ska höras på Island

Den 29 januari tågade Róskva röda studenter från Isländska universitet till parlamentet for att forsäkra en kommande regering om att studenterna är beredda på att kämpa för sina rättigheter. De overlämnade en kravlista, samma krav som den fällda regeringen fick i december då studenterna protesterade mot nedskärningarna.

Diskussionerna om att formera en ny regering mellan Gröna vänsterpartiet och socialdemokraterna, som ska styra fram till nyvalet i vår hade pågått sedan tidig morgon i parlamentshuset. Socialdemokraterna hade meddelat att det nu inte fanns några avgörande frågor kvar att diskutera och att mötet gått bra. Det var nu ett perfekt tillfälle for studenterna att resa sina krav.

Med en röd banderoll i täten, med texten "utbildning först", röda fanor, trummor och plakat marscherade de bestämdt till parlamentet. På ett av studenternas plakat syns texten "Med utbildning bygger vi landet" detta ar en kritik mot såväl polismakten som regeringen, på polisens vapensköld finns texten "Med lag bygger vi landet". Detta är en polismakt som blivit hårt kritiserad av massrörelsen rest frågan om behovet av en ny polisapparat. Med talkörer som utbildning är makt, stördes politikernas möte.

Vi är här för att försäkra oss om att politikerna inte glömmer bort oss, att när de förhandlar därinne ska de veta att vi har våra krav. Vi vill sätta utbildningen på agendan. Utbildning är viktigt for hela samhället, vi behöver utbildningen, samhället behöver utbildade. Det är vi unga som ska bygga upp det har samhället som de raserat, säger Bergpora Snabjornsdottir till Offensiv

Vi vill påminna en eventuell ny regering om att landets framtid vilar i våra hander. Vi vill ha en utbildning som vi fortjänanar, säger Anna Finnborgadottir.

Vi vill ha en första klassens utbildning, vi är den generation som ska bygga samhället. Här är vi, glöm inte det, säger Bergpora Benediktsdottir

Kristofer Lundberg i Reykjavik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0