Utvisas till Eritrea

Återvändande fängslas - ändå utvisas eritreaner

I onsdags förra veckan skulle en 23-årig asylsökande med tvång avvisas till Eritrea, men mannen gjorde så stort motstånd att piloten vägrade lyfta och polisen ingrep. Han hålls nu i förvar på Kronobergshäktet i Stockholm i väntan på ny avvisning.

Mannen har nu fått sitt fall prövat i både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. I båda fallen har man kommit fram till att utvisningen är möjlig och inte hotar mannens liv eller hälsa.
- När de har fattat sina beslut äger vi så att säga inte frågan längre, då har vi bara att verkställa det, säger Eugene Palmer, enhetschef på Migrationsverket.
Efter att i flera år inte ha verkställt några avvisningar till landet, tycker Sverige nu att det är helt rimligt att avvisa flyktingar till Eritrea. Det strider bland annat mot FN:s flyktingorgan UNHCR:s rekommendationer och mot FN:s konvention mot tortyr. Amnesty har också kritiserat avvisningen och menar att läget för människor som skickas tillbaka till Eritrea är direkt farligt, eftersom de hotas av fängelse och tortyr.


Tortyr och fängelse

Enligt Amnestys dokumentation har många av dem som avvisats till Eritrea blivit utsatta för tortyr. I oktober förra året avvisades en man till Eritrea från Storbritannien. Han blev tillfångatagen direkt.
Enligt Madeleine Seidlitz, ansvarig för flyktingfrågor på Amnesty International, har de avvisningar som verkställts runt om i världen ofta följts av fängelse och tortyr för de avvisade.
Migrationsverket menar att situationen i Eritrea är säker och ifall det inte händer något dramatiskt i landet finns det ingen anledning att bevilja ansökan om permanent uppehållstillstånd. Det Migrationsverket inte låtsas om, är att flyktingar som skickas tillbaka inte behöver ha deltagit i något som den eritreanska regimen anser hotar samhället, utan det räcker med att ha ansökt om asyl i ett främmande land, ha vägrat att göra militärtjänst eller tillhöra en minoritetsreligion.


200 riskerar avvisning

- Han kommer att bli fängslad direkt utan rättegång, och det är redan många som har dött. Vi vet inte vad som har hänt med dem som utvisats från andra länder, säger Khaleb Abdu från Eritreans for Democracy, en organisation för exileritreaner, till Göteborgs Fria Tidning.
Enligt Migrationsverkets uppgifter finns det 718 asylsökande eritreaner i Sverige, varav 200 har fått avslag i alla instanser och riskerar att avvisas.

Patricia Degerman
Göteborg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0