Porrklubb stänger efter protester

Porrklubben Privé kommer snart att försvinna från den lokal i centrala Stockholm där de huserat i flera år, då deras hyreskontrakt sagts upp i förtid. Detta är en framgång för alla som kämpar mot den kvinnoförtryckande porrindustrin.

Uppsägningen träder i kraft vid årsskiftet, uppger Ove Lundvall, en av bostadsrättsföreningens styrelseledamöter, till DN den 13 oktober. Han berättar inte om varför de har tagit beslutet, men att varken grannar eller allmänhet vill ha klubben där är ingen hemlighet.
Privé har väckt stor ilska med sina reklambilar som kör runt i Stockholm med förnedrande bilder, där kvinnor utmålas som varor som kan köpas. Många har protesterat och genomfört blockader mot porrklubben, däri­bland Elevkampanjen och Socialistis­ka Studenter som har demonstrerat med budskapet ”Kvinnors kroppar är ingen vara”.
Under protesterna kom boende i området fram och berättade om hur gärna de vill ha bort porrklubben, som de tycker är förnedrande och o­behaglig. Det var dock många som in­te vågade delta i protesterna öppet, på grund av ägarnas kriminella kopplingar som har uppmärksammats i media. Till exempel har en av dem som varit med och ägt klubben dömts för att bland annat ha skenavrättat sin före detta fru (Dagens Nyheter den 29 juli 2009).

Porrklubbar, som Privé, är en del av den sexindustri som också tjänar grova pengar på prostitution och trafficking. FN räknar med att uppemot fyra miljoner människor, framförallt kvinnor och barn, varje år faller offer för människohandeln och att den övervägande delen av dem utnyttjas sexuellt. Sexindustrin spär på sexismen i hela samhället. Den för fram idén att en kvinnas kropp är till för någon annan och är därmed en bidra­gande orsak till att sexuella trakasseri­er och våldtäkter förekommer.
Ifall Privé skulle få en ny lokal kommer det att bli nya protester. Kampen mot sexismen och för ett Stockholm helt fritt från porrklubbar stärks av segern över Privé.

Karin Wallmark
SST Stockholm

SST på demonstration mot rasism

Den 14 oktober demonstrerade 150 antirasister utanför Börsen tillsammans med GNMR-Göteborgs nätverk mot rasism som är den ledande kraften i den antirasistiska rörelsen i göteborg. Protesten var en av många genomförda och planerade protester mot SD.

GNMR-Göteborgs Nätverk Mot Rasism arrangerade demonstrationen under parollen ”Kamp mot rasism och högerpolitik”.

Amer Mohammed Ali talade för SST.

– Kampen mot rasism är kampen mot högerpolitik. Socialdemopkraterna här i Göteborg har gjort stora nedskärningar och skapat stora sociala problem som sedan SD kan skylla på invandringen, sa Amer Mohammed Ali från Socialistiska Studenter.

SST Göteborg

Utvisning stoppad

Socialistiska Studenter deltog när Asylrörelsen mobiliserade för att stoppa en utvisning i kållered utanför Göteborg. Det blev ytterligare en delseger i kampen för asylrätten. Musa Rezai släpptes ur förvaret och hans utvisning avblåstes.

Musa skulle utvisas klockan 15.00 men Asylrörelsen mobiliserade för att stoppa detta.

Socialistiska Studenter fanns med från klockan 13.30 med asylaktivister från flera organisationer för att stoppa utvisningen. Samtidigt hade överklagan lämnats in på morgonen samma dag.

Strax därefter kommer polisen ut och meddelar att de avblåser utvisningen, de läser också upp Migrationsverkets beslut och visar upp det. Det var överklagan som gått igenom och någon blockad behövde aldrig sättas i verket.

– Jag vill tacka er alla, alla ni som möjliggjort att jag har fötts på nytt, det känns som jag fått ett nytt liv, säger Musa Rezai tacksamt.

SST Göteborg


Studenter mot krig

Den gångna helgen dödades ytterligare en svensk soldat i Afghanistan. Han blev det sjätte offret i ett krig som gått in på sitt tionde år.

Fler utländska soldater under USA:s kommando skapar ingen fred i Afghanistan. Tvärtom, de utländska truppernas krig är ett hinder en utveckling mot fred och ett slut på terror, förtryck och fattigdom i Afghanistan.
Den USA-ledda alliansens ständigt upptrappade krig i Afghanistan har lett till att antalet döda stigit dramatiskt under senare år och det står redan klart att i år kommer fler än någonsin att dödas.

Antalet civila som dödas i striderna i Afghanistan ökade med 31 procent under årets första sex månader jämfört med samma period förra året, enligt en FN-rapport som publicerades i augusti i år.
– Vad betyder 31 procent i civila liv? Det betyder 1 271 civila dödade, 1 991 skadade, de flesta av dem allvarligt, sa Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Kabul, när rapporten presenterades.
Hittills i år har närmare 600 utländska soldater förlorat sina liv i Afghanistan.
Hur många fler ska dö i ett krig som inte ens de stjärnprydda generalerna anser att man militärt kan vinna?
Allt sedan 2001 har de svenska regeringarna ivrigt stöttat USA:s krig i Afghanistan. Idag finns mer än 500 svenska soldater under USA:s kommando. Politikerna och militären talar om att de svenska soldaterna är i Afghanistan för säkra freden, när det handlar om att utkämpa ett krig som blivit allt mer blodigt.

Det senaste svenska dödsoffret var en oundviklig följd av regeringens stöd till USA:s upptrappade krigsföring. I hemlighet har den svenska styrkan, ofta med stöd amerikanska bombflyg och attackhelikoptrar, utfört allt fler stridsuppdrag. Sedan i maj har den svenska truppen i Afghanistan varit inblandade i över 30 eldstrider och 15 bombangrepp.
Nu väntar en ytterligare upptrappning när det politiska etablissemanget enas om att sända änne fler svenska soldater i strid och död. Samtidigt som ”inte ens de amerikanska militärer som leder kriget i Afghanistan tror längre på en seger” (Aftonbladet den 18 oktober).

Socialistiska Studenter - Studenter mot krig säger▼
■ Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan.
Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor.
■ Nej till talibanernas terror och religiös extremism.
■ Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid – allt stöd till varje strävan att bygga en af ghansk kamprörelse och försvarsstyrka som kan förena massorna i en gemensam kamp mot alla former av förtryck, terror och våld.
■ Kamp för en demokratisk och socialistisk federation i Afghanistan, Pakistan och södra Asiens länder.


RSS 2.0