SST i Lettland: tudenterna skuldsatta av avgifter

Studenterna skuldsatta av avgifter

Skuldsatta studenter i Lettland känner sig övergivna av politikerna. Viljan att protestera mot politikerna finns, men få vill organisera något.
En utsatt grupp i krisens Lettland är studenterna. Det kostar runt 1 600-2 000 lats (23 000-29 000 kronor) om året att plugga på universitetet i Lettland och många studenter har lånat pengar för att klara av de kostnader­na.
Nu när krisen har slagit till får fler och fler av studenterna svårt att beta­la sina studieskulder och lägre löner kombinerat med brist på jobb gör det ännu svårare för studenterna att hitta ett extra jobb vid sidan av studierna som skulle kunna hjälpa dem att beta­la av studieskulderna.
Ett fåtal protester har riktats från studenternas håll, exempelvis hölls en studentmarsch i våras, där ett antal krav lämnades över till de ansvariga politikerna.
– Politikerna ger oss inga svar på våra krav, bara bortförklaringar och nya nedskärningar, berättar Janis, en teologistudent på universitetet i Riga.

Hos många studenter finns det en vilja att göra något, men ingen vill organisera det hela.
– Skulle min polare ringa mig och säga att det var en demonstration mot regeringen ikväll så skulle jag lätt hän­ga med och demonstrera. Men samtidigt vet jag också att många känner en viss uppgivenhet när det gäller att demonstrera, man känner helt enkelt att det inte leder till något. Politikerna bara skiter i en, berättar Janis.
Det är tydligt att studenterna mås­te organisera rejäla protestaktioner, strejker och ockupationer eller andra militanta aktioner tillsammans med lärare och andra för att få igenom sina krav – men då krävs också att nå­gon driver frågan, något som tyvärr inte någon organistation eller grupp gör idag.
Nils Kaza
SST Stockholm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0