50 000 studenter i kamp mot brittiska högerregeringen

50 000 universitetsstudenter demonstrerade i London igår (onsdag) mot den Toriesledda högerregeringens nedskärningar på utbildning och höjningen av studieavgifter. Demonstrationerna sammankallades av studentfacket NUS.

Den brittiska regeringen befinner sig under hård press och den ilska och frustration som unga och studenter känner var väl syndlig under de massiva protesterna under gårdagen som trotsade polisens dragna batonger utanför regeringskontoret. Sju demonstrater och sju poliser skadades i konfrontationerna.

 

De demonstrerande studenterna stormade sedan det konservativa regeringspartiets kontor Millbank mitt centrala London, studenterna ockuperade entrén och andra tog sig upp på taket och hängde ned banderoller. Drygt 30 personer greps av polis. En eld tändes utanför entrén och polis gjorde sitt bäste för att trycka undan studenterna men fler och fler tog sig istället in i entren.

Polisens presstalesman menade att det var 20 000 demonstranter men enligt NUS bedömning var det betydligt fler som intagit gatorna i London.
Tidigare under dagen skrev NUS ordförande Aaron Porter i ett twittermeddelande att han var ”stolt över att 50 000 kommit för att demonstrera fredligt”.

De bakomliggande orsakerna till studenternas ilska och kampglöd ligger i de massiva nedskärningarna den brittiska högerregeringen vill genomföra.

Konservativa Tories och Liberaldemokraterna vill bland annat kraftigt höjda de årliga studieavgifter.

Socialist Student (SST systerorganisation i England) uppmanar nu till en 24 timmars strejk med demonstrationer och andra massaktioner för att ta rörelsen framåt. Studenterna måste nu koppla samman sin kamp med arbetarklassen och de fackliga protesterna för att på allvar stoppa högerregeringens attacker. Men i slutändan handlar kampen om att formera ett politiskt alternativ till det nyliberala kaoset. Att inledda uppbygget av ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Socialistiska Studenter (SST)
Göteborg


Kommentarer
Postat av: business plan

This problem can't be solved with using this way. Students should ask help from other organization.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0