Porrklubb stänger efter protester

Porrklubben Privé kommer snart att försvinna från den lokal i centrala Stockholm där de huserat i flera år, då deras hyreskontrakt sagts upp i förtid. Detta är en framgång för alla som kämpar mot den kvinnoförtryckande porrindustrin.

Uppsägningen träder i kraft vid årsskiftet, uppger Ove Lundvall, en av bostadsrättsföreningens styrelseledamöter, till DN den 13 oktober. Han berättar inte om varför de har tagit beslutet, men att varken grannar eller allmänhet vill ha klubben där är ingen hemlighet.
Privé har väckt stor ilska med sina reklambilar som kör runt i Stockholm med förnedrande bilder, där kvinnor utmålas som varor som kan köpas. Många har protesterat och genomfört blockader mot porrklubben, däri­bland Elevkampanjen och Socialistis­ka Studenter som har demonstrerat med budskapet ”Kvinnors kroppar är ingen vara”.
Under protesterna kom boende i området fram och berättade om hur gärna de vill ha bort porrklubben, som de tycker är förnedrande och o­behaglig. Det var dock många som in­te vågade delta i protesterna öppet, på grund av ägarnas kriminella kopplingar som har uppmärksammats i media. Till exempel har en av dem som varit med och ägt klubben dömts för att bland annat ha skenavrättat sin före detta fru (Dagens Nyheter den 29 juli 2009).

Porrklubbar, som Privé, är en del av den sexindustri som också tjänar grova pengar på prostitution och trafficking. FN räknar med att uppemot fyra miljoner människor, framförallt kvinnor och barn, varje år faller offer för människohandeln och att den övervägande delen av dem utnyttjas sexuellt. Sexindustrin spär på sexismen i hela samhället. Den för fram idén att en kvinnas kropp är till för någon annan och är därmed en bidra­gande orsak till att sexuella trakasseri­er och våldtäkter förekommer.
Ifall Privé skulle få en ny lokal kommer det att bli nya protester. Kampen mot sexismen och för ett Stockholm helt fritt från porrklubbar stärks av segern över Privé.

Karin Wallmark
SST Stockholm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0