Studenter mot krig

Den gångna helgen dödades ytterligare en svensk soldat i Afghanistan. Han blev det sjätte offret i ett krig som gått in på sitt tionde år.

Fler utländska soldater under USA:s kommando skapar ingen fred i Afghanistan. Tvärtom, de utländska truppernas krig är ett hinder en utveckling mot fred och ett slut på terror, förtryck och fattigdom i Afghanistan.
Den USA-ledda alliansens ständigt upptrappade krig i Afghanistan har lett till att antalet döda stigit dramatiskt under senare år och det står redan klart att i år kommer fler än någonsin att dödas.

Antalet civila som dödas i striderna i Afghanistan ökade med 31 procent under årets första sex månader jämfört med samma period förra året, enligt en FN-rapport som publicerades i augusti i år.
– Vad betyder 31 procent i civila liv? Det betyder 1 271 civila dödade, 1 991 skadade, de flesta av dem allvarligt, sa Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Kabul, när rapporten presenterades.
Hittills i år har närmare 600 utländska soldater förlorat sina liv i Afghanistan.
Hur många fler ska dö i ett krig som inte ens de stjärnprydda generalerna anser att man militärt kan vinna?
Allt sedan 2001 har de svenska regeringarna ivrigt stöttat USA:s krig i Afghanistan. Idag finns mer än 500 svenska soldater under USA:s kommando. Politikerna och militären talar om att de svenska soldaterna är i Afghanistan för säkra freden, när det handlar om att utkämpa ett krig som blivit allt mer blodigt.

Det senaste svenska dödsoffret var en oundviklig följd av regeringens stöd till USA:s upptrappade krigsföring. I hemlighet har den svenska styrkan, ofta med stöd amerikanska bombflyg och attackhelikoptrar, utfört allt fler stridsuppdrag. Sedan i maj har den svenska truppen i Afghanistan varit inblandade i över 30 eldstrider och 15 bombangrepp.
Nu väntar en ytterligare upptrappning när det politiska etablissemanget enas om att sända änne fler svenska soldater i strid och död. Samtidigt som ”inte ens de amerikanska militärer som leder kriget i Afghanistan tror längre på en seger” (Aftonbladet den 18 oktober).

Socialistiska Studenter - Studenter mot krig säger▼
■ Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan.
Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor.
■ Nej till talibanernas terror och religiös extremism.
■ Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid – allt stöd till varje strävan att bygga en af ghansk kamprörelse och försvarsstyrka som kan förena massorna i en gemensam kamp mot alla former av förtryck, terror och våld.
■ Kamp för en demokratisk och socialistisk federation i Afghanistan, Pakistan och södra Asiens länder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0