60 000 marscherar i Dublin mot nedskärningar i utbildningssektorn


Motstånd till regeringens brutala budget


En enorm manifestation mot utbildningsnedskärningar vilket organiserades av lärärförbunden samlade fler än 60 000 lärare, föräldrar och elever på Dublins gator och torg igår. Uppemot 150 000 har nu deltagit i protester runtom i landet för att visa sitt motstånd till de brutala nedskärningarna som annonserades i regeringens budgetförslag för några veckor sedan – bl.a. 25 000 i Cork, Irlands andra stad. Det finns en oerhörd och bred ilska mot regeringens nedskärningar som leder till att Irland nu har den högsta lärare/elev kvot i Europa och en drastisk försämring i utbildningsnivån som erbjuds ungdomar

Socialist Partys (CWI Irland) material var väl bemött: 5000 flygblad utdelades, 250 tidningar såldes och många nya medlemskontakter skaffades under demonstrationen. Socialist Youth (ISR Irland) organiserade en grupp högstadie- och gymnasielever under manifestationen och träffade många nya nyfikna som ville delta i elevkampanjen mot nedskärningarna.

CWIs och ISRs medlemmar betonade vikten att demonstrationen var ett betydesfullt steg men att en stark och bred kampanj måste nu bildas.  De förespråkade att demonstranterna skulle bilda lokala kampanjgrupper som består av lärare, föräldrar och elever som tillsammans ökar motståndet och därmed trycket på regeringen. De kallade också på facken att organisera och utlysa en generalstrejk för att besegra över alla nedskärningarna som lades fram i budgeten.

Socialist Youth (ISR Irland)
http://www.socialistworld.net/eng/2008/12/07irelaa.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0